Premier Mark Rutte heeft woensdag in een gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko zijn zorgen overgebracht over de instabiele situatie in het oosten van Oekraïne.

Rutte deed dat in een gesprek dat hij met Porosjenko had bij het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Het geweld tussen Oekraïense troepen en de door Rusland gesteund separatisten laaide afgelopen weekeinde weer fel op.

Rutte zei dat de naleving van de Minsk-akkoorden (staakt-het-vuren en bufferzone) voor Nederland de grootste prioriteit hebben. ''Dat is de weg om verdere destabilisatie te voorkomen'', zei de premier na afloop van zijn gesprek.

''De politieke wil van betrokken partijen is bepalend voor de verdere vooruitgang. We moeten dus als EU de druk handhaven om naleving van de afspraken af te dwingen.''

MH17

Rutte en Porosjenko spraken ook over de ramp met de MH17, waarbij deze zomer alle 298 inzittenden (onder wie 196 Nederlanders) omkwamen toen het toestel boven Oekraïens grondgebied werd neergehaald.

''We hebben opnieuw het belang van onze samenwerking onderstreept om onze prioriteiten te bereiken: het terughalen van de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen, het onderzoek naar de toedracht van de ramp en het strafrechtelijk onderzoek. Daar blijven wij ons onverminderd voor inzetten'', aldus Rutte.

Hij spreekt donderdag in Davos ook met de Maleisische president Najib Razak. Het neergehaalde vliegtuig was van Malaysia Airlines.

Meer ontmoetingen

Rutte heeft in Davos verder ontmoetingen met de presidenten van Panama en Zwitserland, de premiers van Georgië en Nieuw Zeeland en vertegenwoordigers van internationale bedrijven als Google en Cisco.

Het kabinet is dit jaar zwaar vertegenwoordigd op het jaarlijkse economisch forum in Davos. Behalve Rutte zijn ook de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Edith Schippers (Volksgezondheid) aanwezig.

Dijsselbloem is in Davos ook actief in zijn rol als voorzitter van de eurogroep.

Naar het forum komen elk jaar ongeveer tweeduizend politici, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale organisaties, hoogleraren en journalisten. Het thema is dit jaar 'de nieuwe internationale context'.