De van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey wil staatssecretaris Fred Teeven en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie laten horen.

Dat is dinsdag naar voren gekomen tijdens de regiezitting in Rotterdam in de corruptiezaak.

Van Rey wil de politici laten horen vanwege een telefoongesprek dat Van Rey en Teeven hebben gevoerd over een burgemeestersbenoeming in Roermond. De opname daarvan zou door een toevallige storing in de opnameapparatuur verloren zijn gegaan.

Van Rey en zijn advocate betwijfelen die lezing, hoewel een rapport over de verdwijning door een deskundige nog niet is afgerond.

Van Bolhaar

Behalve Teeven en Opstelten wil de verdediging van Van Rey ook ook onder anderen oud-minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en Herman Bolhaar van het Openbaar Ministerie horen. Van Bolhaar willen Van Rey en zijn advocate Gitte Stevens weten wat ''zijn rol, en die van zijn politieke contacten, is geweest in dit hele proces''.

Behalve de kopstukken willen ze ook verklaringen laten afleggen door degenen die werkten als 'uitluisteraar' op 20 september 2012, de dag van het gesprek.

Teeven liet dinsdag weten ''niks'' van de zaak te vinden. ''Als ik word opgeroepen zal ik gaan. Er is geen telefoongesprek verdwenen. Er is een gesprek niet opgenomen.''

Regiezitting

De voormalige Roermondse VVD-wethouder is zelf niet bij de zaak aanwezig. Desondanks is de belangstelling van de media groot. Het is een zogenoemde regiezitting. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven beschuldigingen tegen de 69-jarige Van Rey geformuleerd. Het gaat om omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Zo zou hij zich voor ruim 97.000 euro hebben laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol.

Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen en zijn VVD-partijgenoot Ricardo Offermanns vertrouwelijke informatie hebben verstrekt om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond.

Geen eerlijk proces

Advocate Gitte Stevens stelde dat van een eerlijk proces tegen de Roermondse politicus geen sprake kan zijn omdat door lekken naar de media karaktermoord op hem is gepleegd. Bronnen binnen of rond het onderzoeksteam zouden bewust hebben gelekt, zo stelt Stevens.

Het Openbaar Ministerie heeft dit volgens de raadsvrouw geen halt toegeroepen, terwijl het hier wel toe in staat was.

Video: Reactie Advocaat van Rey

Overzicht: Jos van Rey ligt al drie jaar onder vuur