Amsterdams burgemeester Eberhard van de Laan vindt dat het in zijn stad steeds makkelijker wordt om aan automatische vuurwapens te komen. Dat komt door het verdwijnen van grenscontroles binnen Europa.

Bovendien zijn de structuren van de voormalige Sovjet-Unie, Oost-Europa en de Balkan weggevallen. Hij heeft dat geschreven op vragen van CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari.

Aanleiding voor haar vragen waren het aantal zeer gewelddadige incidenten in Amsterdam waarbij met automatische vuurwapens is geschoten.

Volgens Van der Laan is het ''een zeer zorgelijke ontwikkeling dat de wapens in de openbare ruimte gebruikt worden, waarbij burgers ernstig gevaar lopen''.

Als een automatisch wapen in beslag wordt genomen, wordt via Interpol geprobeerd om de herkomst te achterhalen, schrijft Van der Laan.

'Dalende trend'

Volgens hem bestaat ook bij de politie het beeld dat het makkelijker is geworden om aan automatische wapens te komen. De afgelopen jaren zijn volgens Van der Laan door de politie tussen de zeven en twintig van dergelijke wapens in beslag genomen.

Het is niet duidelijk bij hoeveel schietpartijen in Amsterdam de afgelopen tijd gebruik is gemaakt van automatische wapens. De politie houdt daar volgens Van der Laan geen aparte registratie van bij. Los van de gewelddadige liquidaties met automatische wapens, lijkt er volgens de burgemeester "sprake te zijn van een dalende trend van vuurwapengebruik''.