PvdA-leider Diederik Samsom heeft zondag in zijn afsluitende speech op het partijcongres in Utrecht de aanval geopend op het CDA en D66.

"CDA en D66 willen het mes zetten in de zorg, in lerarensalarissen, in uitkeringen", stelde hij, terwijl volgens hem de PvdA het herstel van de economie zal gebruiken om nieuwe wensen te kunnen bekostigen.

Volgens hem gaan de verkiezingen over de strijd tussen partijen "die het herstel mogelijk hebben gemaakt en partijen die het herstel in de knop willen breken door extra te bezuinigen op sociale zekerheid en zorg."

"In de Tweede Kamer winnen we die strijd, maar of we die strijd in de Eerste Kamer hangt af van de uitslag van de verkiezingen op 18 maart", aldus Samsom.

Belastingsysteem

Volgens hem zijn het terugdringen van de werkloosheid en een sterkere en duurzamere economie de opgaven voor de toekomst.

Daarbij is volgens hem de herziening van het belastingsysteem nodig. "Met lagere belastingen op werk, een rechtvaardiger belasting op vermogen en groenere belasting op consumptie", aldus Samsom.

In zijn speech zei hij verder niet terug te willen naar de tijd van "negatieve non-compromissen". "Als jij niet aan mijn hypotheekrente komt, kom ik niet aan jouw ontslagrecht. Bange politiek, slecht voor het land."

Hij erkent dat ook de PvdA te lang heeft vastgehouden aan het niet hervormen van het ontslagrecht. "Onze trots op het onaangeroerde ontslagrecht sloeg langzaam om in twijfel toen ik zag hoe angstaanjagend snel het leger flexwerkers groeide, zonder enige bescherming. Wat hadden zij aan onze stoere onverzettelijkheid?"

Congres

Tijdens het congres kwam de PvdA-top twee keer goed weg. Zo werd een motie verworpen om te stoppen met het plan van VVD-minister Edith Schippers (Volkgezondheid) om de vrije artsenkeuze te beperken. 

Ook werd een stevig pleidooi om zittend senator en oud-partijvoorzitter Ruud Koole terug op de kandidatenlijst te zetten uiteindelijk niet gesteund.

Achtergrond: PvdA-congres worstelt met kwakkelende partij.