PvdA-senator Ruud Koole krijgt toch geen hogere plaats op de PvdA-kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen.

Dat hebben de PvdA-leden zondag tijdens het partijcongres in Utrecht besloten. 

Zittend senator Koole kreeg van de partijtop een onverkiesbare plek toebedeeld waarna prominenten in de partij campagne voerden om de kritische oudgediende hoger op de lijst te krijgen.

Koole zegt het jammer te vinden dat hij niet hoger op de lijst is geplaatst en legt zich neer bij de uitslag. "Het congres heeft altijd het laatste woord. Daar heb ik mij bij neer te leggen."

Volgens Koole hebben de leden gekozen voor senatoren die verschillende regio's in het land vertegenwoordigen. Regionale belangen hebben volgens de senator de overhand gekregen. "Dan heb je geen kans", aldus Koole.

Ervaring

Het kamp-Koole probeerde tot driemaal toe de leden ervan te overtuigen de hoogleraar politicologie op een verkiesbare plek te plaatsen. 

PvdA'ers die voor Koole opkwamen namen het de partijtop kwalijk een 'goed functionerend Eerste Kamerlid' aan de kant te schuiven. Juist de ervaring die hij heeft, kan de partij in de Senaat goed gebruiken.

De leden toonden zich hier niet gevoelig voor en steunen de lijst die de partijtop heeft samengesteld.

Kritisch

Koole toonde zich verrast toen hij hoorde van zijn lage plek op de lijst: "Je kunt niet iemand met zo'n staat van dienst gewoon even aan de kant schuiven", zei hij destijds.

De oud-partijvoorzitter toonde zich in het verleden kritisch over de koers van de partij. Volgens Koole zit de PvdA in een 'vertrouwenscrisis' met de kiezer.

Daarbij stelt de partijtop zich verkeerd op, zei hij vorig jaar tegen NRC Handelsblad. "De partijtop staat te veel op zenden, is te veel aan het verdedigen wat er door het kabinet gedaan is."

De PvdA telt op dit moment 14 zetels in de Eerste Kamer.