Vicepremier Lodewijk Asscher van de PvdA heeft het op een congres van zijn partij in Utrecht opgenomen voor moslims in Nederland. 

Tegelijk haalde hij uit naar de PVV van Geert Wilders.

Volgens Asscher moet de terechte woede over terreuraanslagen zich richten op de daders, de medeplichtigen, de ronselaars en tot degenen die geïnspireerd hebben tot terreur. Maar die woede mag niet gekoeld worden op de kassière bij Albert Heijn, de buurman of buurvrouw of de moskee om de hoek, aldus Asscher. ''Zij verdienen onze steun.''

''We kunnen niet accepteren dat moslims hun geloof gekaapt zien door terroristen en het debat moeten overlaten aan extremisten. Moslims horen bij Nederland. Dat betekent dat hun geloof, de islam, hier vrijelijk geïnterpreteerd en besproken zal moeten kunnen worden'', zei Asscher.

Wilders

Hij bewondert Wilders omdat die ondanks de bedreigingen zijn mening blijft uiten. Maar Asscher ''verwerpt en veracht'' Wilders' opvattingen en hij zal er alles aan doen om die in het debat te bestrijden.

Wilders ziet geen mensen maar alleen verdachten, zei Asscher. ''Hij strooit met Koranteksten maar verloochent de grondwet van Nederland. De PVV verdient de zelfgekozen naam niet. Laat ons dan de partij van de vrijheid zijn. Van de verheffing en van de emancipatie. Van de verlichting en van de verbinding'', aldus Asscher tegenover het PvdA-congres.

Strijdlust

Asscher beëindigde zijn speech op het congres onder een ovationeel applaus met een oproep aan de PvdA-achterban om strijdlust te tonen. Waar de weerstand bij de PvdA-achterban tegen het regeren met de VVD toeneemt, zei Asscher dat het juist nu nodig is dat de PvdA in de regering zit.

''Ik weet sommigen van u willen praten over regeren met de VVD, over de pijn van regeren. Maar er staat meer op het spel dan peilingen en zetels. Het gaat om de toekomst van ons land. Ik vraag om uw strijdlust. Vraag niet wat de PvdA voor u kan doen, maar vraag wat u, wat wij voor de toekomst kunnen doen. Van de vrijheid. Van de solidariteit.''

Zondag is de tweede en laatste dag van PvdA-congres, met onder meer een speech van partijleider Diederik Samsom.

Achtergrond: PvdA-congres worstelt met kwakkelende partij