PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb en PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch kregen zaterdag applaus van de PvdA-leden aan het begin van het tweedaags partijcongres in Utrecht. 

Datzelfde gold voor de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Ze ontvingen het applaus voor hun optreden na de aanslagen in Parijs.

Aanleiding waren de inleidende woorden van PvdA-voorzitter Hans Spekman bij het congres. Die stelde dat het congres in het teken staat van de recente gruwelijkheden en aanslagen in Parijs. Spekman zei dat moordende terroristen niet zijn te tolereren.

Hij pleitte voor een samenleving ''waar we het met elkaar weten te rooien'' en die niet ''in een neerwaartse spiraal'' terecht komt. Spekman zei in dat kader ''heel erg trots'' te zijn op Marcouch, Aboutaleb en Van der Laan.

Rapport

Het PvdA-congres spreekt zaterdag onder meer over ledendemocratie en over een rapport van oud-fractievoorzitter Ad Melkert over hoe Nederland op een sociaaldemocratische manier uit de crisis kan komen. De eerste dag wordt afgesloten met een speech van vicepremier Lodewijk Asscher.

Het zwaartepunt van het congres ligt op zondag met stemmingen over actuele moties, onder meer over de vrije artsenkeuze en een speech van partijleider Diederik Samsom.

Ook wordt zondag de kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen vastgesteld, waarbij Senator Ruud Koole een poging gaat doen alsnog op een verkiesbare plaats te komen.