De PvdA wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat kijken of de gaskraan toch verder dichtgedraaid kan worden. Dat liet PvdA-Kamerlid Jan Vos weten tijdens een bezoek van Kamerleden aan Groningen.

Vos vindt dat de gaskraan verder dicht moet als dat nodig is, om de veiligheid van de Groningers te waarborgen met het oog op het aardbevingsrisico.

Hij gaat Kamp vragen om plannen uit te werken die duidelijk moeten maken welke effecten het verder dichtdraaien van de gaskraan heeft. Ook moet duidelijk worden of er dan problemen rijzen als de gasproductie snel wordt opgevoerd tijdens een strenge winter.

In december maakte het kabinet bekend de Groningse gasproductie verder te beperken. Uit het gasveld wordt dit jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Kamp volgt daarmee het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Volgens Vos is veiligheid inmiddels een politieke discussie geworden. ''We moeten daar in de Tweede Kamer over debatteren, zodra duidelijk is wat de gevolgen zijn van het verder dichtdraaien van de gaskraan", aldus Vos.

Oppositie

''De gaskraan moet nu meteen verder dicht", zegt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) na het werkbezoek. ''Dat geeft de minister de ruimte om goed onderzoek te doen naar een veilige gaswinning. Alleen zo kan hij het vertrouwen van de Groningers terugwinnen."

Volgens VVD-Kamerlid René Leegte is het belangrijk dat er snel bouwnormen komen om op grote schaal woningen te verstevigen. ''De gaskraan verder dichtdraaien is voor het terugwinnen van het vertrouwen alleen maar symbolisch", aldus Leegte.

Dossier gaswinning