''Absoluut, absoluut.'' Zo reageerde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag op de vraag of we ons zorgen moeten maken naar aanleiding van de verijdelde aanslag donderdag in België. Premier Rutte herhaalde alert te blijven.

Opstelten wees er voorafgaand aan de ministerraad nog eens op dat het dreigingsniveau in ons land ''substantieel'' is. Dit op een na hoogste niveau betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete dreiging is.

Na afloop van de wekelijkse ministerraad herhaalde Opstelten de acute dreiging. "Een aanslag kan ook in Nederland plaatsvinden. Maar we zijn op alles voorbereid en nemen de maatregelen die nodig zijn.", aldus de minister.

Video: Acute dreiging volgens Opstelten

'Leef door'

Rutte benadrukte dat Nederlanders er vooral niet voor moeten terugdeinzen openbare plekken te bezoeken.

Hij roept iedereen op door te gaan "met onze manier van leven" en tegelijkertijd alert te zijn en dingen die verdacht zijn te melden bij de politie of andere autoriteiten, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.

"We hebben in Nederland, in dit deel van de wereld, iets unieks opgebouwd: een vrije, open en democratische samenleving met een hele grote welvaart en met een heel groot beschermingsniveau'', aldus de minister-president.

Volgens hem is er geen garantie dat er in Nederland geen aanslag kan plaatsvinden, maar "er is wel de garantie dat we er alles in redelijkheid aan doen om zo’n aanslag te voorkomen".

Het dreigingsniveau blijft ook na de antiterreuracties in België substantieel, aldus de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft met afschuw van de gebeurtenissen in België kennisgenomen en betoonde ''respect'' voor de wijze waarop de terreurdaden in België zijn verijdeld.

Volgens zijn collega Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) hoeven mensen zich geen zorgen te maken, maar is het goed om ''altijd alert'' te zijn.

Video: Reactie van Rutte

België

De Belgische politie had verdenkingen dat een groep teruggekeerde Syriëgangers aanslagen zou plegen. Bij een schotenwisseling in Verviers zijn twee terreurverdachten gedood door de politie. Verder zijn er op zo'n tien plekken in België huiszoekingen gedaan en meerdere personen gearresteerd.

De ministers, Schoof en de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht overlegden vrijdagochtend met elkaar. De burgemeesters benadrukten na afloop dat de bijeenkomst al maanden geleden was gepland. Ze hebben over allerlei lopende kwesties overlegd, waaronder de terreurdreiging. De burgemeesters wilden niet zeggen wat er inhoudelijk is besproken.

Video: Bekijk de reactie van Opstelten: