Nederlandse militairen beginnen naar verwachting begin februari in Irak met de training van Iraakse commando's en Koerdische strijders. 

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag gezegd in een overleg met de Tweede Kamer.

Ongeveer honderd Nederlanders zullen vanuit Arbil op verscheidene locaties in het noorden van Irak een basiscursus van vier weken geven aan Koerdische peshmerga's.

Daarin is aandacht voor schietvaardigheid, medische training, humanitair oorlogsrecht en de omgang met bermbommen en gevangenen. De trainingslocaties, waar de Nederlanders enkele weken kunnen verblijven, bevinden zich op een half uur tot drie uur rijden vanaf het basiskamp bij het oude vliegveld van Arbil.

Video: 'Trainingsmissie Irak begint in februari'

Training

Circa dertig Nederlandse militairen gaan nabij het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad Iraakse speciale eenheden trainen. Daarbij gaat het om een commando-opleiding van acht weken die door de Amerikanen is ontwikkeld.

De trainingsmissie is een onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben al ruim tweehonderd luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelen in Irak. Hennis erkende dat de trainingsmissie mede door internationale politieke besluitvorming moeizamer van start komt dan die luchtcampagne.

Ze benadrukte opnieuw dat de Nederlandse trainers nooit zullen meegaan in gevechtssituaties. Nederland trekt bij de trainingsmissie nauw op met Duitsland, dat de missie deels coördineert.