Voedselpakketten, winterkleding, basisuitrusting en medicijnen. Die overweegt Nederland te leveren aan gematigde gewapende groepen in Syrië. 

Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer.

Een 'factfinding-missie' van Buitenlandse Zaken en Defensie heeft vorige maand in de regio onderzocht welke hulp Nederland zou kunnen geven aan gematigde strijdgroepen. Militaire hulp is absoluut niet aan de orde. Er woedt al bijna vier jaar een burgeroorlog in het Arabische land.

Koenders wil de hulp aan groepen die vechten onder de vlag van het Vrije Syrische Leger, alleen onder voorwaarden geven. Zo mogen de uitgekozen partijen onder meer niet samenwerken met radicale islamitische bewegingen en moet er gewerkt worden aan een overkoepelende structuur voor de gewapende gematigde groepen.

Video: Koenders wil hulp voor gewapende oppositie Syrië

Flink verzwakt

De gematigde oppositie is flink verzwakt, aldus Koenders. Het Vrije Syrische Leger is nog actief in delen van het zuiden en noorden van het land. Bij de gewapende oppositie staan vooral jihadistische groepen zoals Jabhat al-Nusra en Islamitische Staat (IS) sterk.

Het kabinet wil er met de hulp aan de gematigde oppositie voor zorgen dat die een geloofwaardig alternatief vormen voor IS en het regime van president Bashar al-Assad. Met de steun moet de oppositie ''effectief kunnen blijven opereren'' en niet verder worden ''gemarginaliseerd'', schreef het kabinet eerder aan de Kamer.

Koenders heeft oud-ambassadeur Koos van Dam benoemd tot speciaal gezant voor Syrië. Vanuit de Turkse stad Istanbul zal hij contact onderhouden met Syrische oppositiegroepen, autoriteiten en collega-gezanten in de regio.

Militair ingrijpen in Irak is essentieel, maar het gevecht tegen IS vereist volgens Koenders ook een politieke oplossing. Daarover spreekt de minister volgende week met buitenlandse collega's in Londen. Van Dam, die ambassadeur is geweest in onder meer Irak, Egypte en Turkije, is voorlopig tot de zomer aangesteld als speciale vertegenwoordiger.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië