Het kabinet wil meer (vermoedelijke) jihadisten in Nederland aan de nationale terrorismelijst toevoegen.

Dat schrijft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hierdoor kunnen hun financiële tegoeden worden bevroren en is het verboden hun financiële middelen ter beschikking te stellen.

Sinds eind 2013 zijn vijftien mensen op de lijst geplaatst. Vorige week werden nog de financiën van Oussama C., alias Abou Yazeed, bevroren. Ook Abousufian el F. en Abdellah R. uit Den Haag en Saleh Eddine A. uit Zoetermeer zijn op de lijst gezet.

Geldstromen

Een belangrijk onderdeel van de Nederlandse aanpak van terrorisme is het tegengaan van geldstromen naar terroristische organisaties. De zogeheten Financial Intelligence Unit-Nederland houdt zich hier ook mee bezig.

De instantie deelt vertrouwelijke informatie met onder meer banken. Zo zijn die in staat om transacties te herkennen die mogelijk verband houden met jihadistische activiteiten. Volgens het kabinet heeft de samenwerking al resultaten opgeleverd en zijn die zaken overgedragen aan het Openbaar Ministerie of de inlichtingendiensten.

Abdelkarim el A.

In september 2014 werden de tegoeden van Abdelkarim el A. bevroren, die als Abu Mohammed alias Muhajiri Sháám vanuit Syrië opriep tot een "stevige daad tegen de Nederlandse overheid".

Abdelkarim el A. strijdt op dit moment in Syrië. Woensdag staan bij de rechtbank in Arnhem zijn broer Mohamed el A. (27) en Hakim B. (22) terecht. Zij worden onder meer verdacht voor de jihad met hem te hebben samengespannen.

Ook wilden ze volgens het Openbaar Ministerie in augustus 2013 zelf strijd gaan voeren in Syrië. Mohamed el A. en B. staan nog niet op de terrorismelijst.

Oussama C.

Oussama C. wordt nu vervolgd bij de rechtbank in Den Haag. De jonge Hagenaar (18) wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Daar behoort onder anderen ook 'ronselaar' Azzadine C. (32) uit Den Haag, vermoedt het OM. Die staat nog niet op de lijst. Azzadine C. heeft zich volgens justitie beziggehouden met het ronselen van jonge moslims.

Teruggekeerde jihadisten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) meldde vrijdag nog dat er inmiddels ongeveer 180 Nederlandse jihadisten naar Syrië en Irak zijn vertrokken. Van hen zijn er 35 weer terug in Nederland. 21 Nederlandse jihadisten zijn in Syrië of Irak omgekomen.

Alle terugkeerders worden volgens hem in de gaten gehouden door de geheime dienst AIVD of de politie. Het OM bekijkt of ze kunnen worden vervolgd. Justitie is nu met ongeveer dertig zaken bezig.