De actiegroep We Are Here overweegt een kort geding aan te spannen om een ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost tegen te houden. 

Woensdag overlegt de actiegroep met de advocaat over de mogelijkheden om te voorkomen dat honderd uitgeprocedeerde asielzoekers op straat komen te staan. "We willen de rechter laten toetsen of de ontruiming rechtmatig is", zegt woordvoerster Marjan Sax van de actiegroep.

Ook zou de zogeheten bed, bad- en broodvoorziening in Amsterdam Osdorp geen enkele oplossing voor de groep die al ruim een jaar in de gekraakte garage bivakkeert. "Vluchtelingen alleen voor de nacht onderkomen bieden en dan overdag op straat laten zwerven in de kou en regen, zonder geld om naar de wc te gaan, is inhumaan en schandelijk", oordeelt Sax. 

Fred Teeven van Veiligheid en Justitie liet dinsdagavond aan de Tweede Kamer weten dat de Vluchtgarage ontruimd zou worden. Volgens Teeven hebben de vluchtelingen geen recht op opvang (meer).

Nieuwe bestemming

Het stadsdeel Zuidoost wil de gemeentelijke parkeergarage daarnaast slopen. Sax noemt dat de belangrijkste reden voor het kort geding. "De gemeente heeft geen enkele bestemming voor de plek zodra de garage gesloopt is".  

Het stadsdeel zegt dat met de bewoners al langer dan een jaar geleden afgesproken is dat de oude garage wordt gesloopt. "De garage staat voornamelijk leeg en vormt een enorme kostenpost voor de gemeente", zegt een woordvoerder van het stadsdeel." Hij erkent dat er inderdaad nog geen nieuwe bestemming voor de grond is.

"In de omgeving staan nieuwe koopwoningen. Na de sloop gaan we de plek in samenspraak met de omwonenden invullen en bedenken wat we voor de buurt kunnen doen", aldus de woordvoerder.