De zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam, waar illegalen tijdelijk worden opgevangen, wordt ontruimd. De officier van justitie heeft de bewoners dinsdag een aankondiging van de ontruiming gestuurd.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie dinsdagavond aan de Tweede Kamer laten weten.

Hij schrijft dat er in het gebouw in Amsterdam Zuid-Oost, een gekraakte oude garage, momenteel ruim honderd mensen zitten. Het gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen.

De vreemdelingen verzetten zich tegen terugkeer naar hun land van herkomst. Ze hebben geen recht op opvang (meer). De omstandigheden in de Vluchtgarage zijn slecht en er zijn veel spanningen en incidenten. Zo kwam in augustus bij een ruzie een Somaliër om het leven.

Gesloopt

Volgens een woordvoerder van stadsdeel Zuid-Oost moeten de illegalen eruit omdat de garage binnenkort wordt gesloopt. ''De buurt is vernieuwd en dit oude gebouw stond al lange tijd op de nominatie om te worden gesloopt.'' 

De bewoners, verenigd in de actiegroep We are here too, hebben in principe een week de tijd om het pand te verlaten, maar kunnen het besluit nog aanvechten bij de rechter. Of ze dit zullen doen, was dinsdagavond nog niet bekend.

Osdorp

De illegalen belandden destijds in de garage aan de Klarenbeek, omdat de groep niet in aanmerking kwam voor de opvang in de voormalige gevangenis die de gemeente voor een half jaar had geregeld voor mensen zonder verblijfsstatus.

Ze kunnen volgens de gemeente nu terecht bij de tijdelijke bed-, bad- en broodvoorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds december open is, in een voormalige school in Osdorp. Deze opvang is mogelijk gemaakt door de gemeente, die intussen samen met onder meer de grote steden ook kijkt naar een structurele oplossing.

De staatssecretaris wil echter dat illegalen teruggaan naar hun vaderland. Ze kunnen daarbij hulp krijgen en als ze dat traject ingaan, kunnen ze wel tijdelijk opvang krijgen van het Rijk. Teeven weigert mee te betalen aan de opvang van illegalen die sommige gemeenten bieden.