De prijs van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) is gedaald en zal de komende jaren naar verwachting verder afnemen. 

Als de eerste operationele toestellen in 2019 aan Nederland worden geleverd, kosten ze naar schatting 80 à 85 miljoen dollar per stuk.

Dat zei de Amerikaanse luitenant-generaal Christopher Bogdan dinsdag in Den Haag tijdens een gesprek met Tweede Kamerleden. Hij benadrukte dat hij en zijn bazen geen prijsgarantie kunnen geven en dat ook nooit zullen doen, omdat het project daarvoor te gecompliceerd en te dynamisch is.

Bogdan is bij het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig.

Nederland koopt 37 F-35's, als opvolger van de verouderde F-16. Ons land heeft al twee testtoestellen, die in de VS staan.

Bewaken

Van de 37 toestellen blijven er vijf in de VS voor opleiding en testen. De overige 32 jachtvliegtuigen gaan ons luchtruim bewaken en dat van bondgenoten en worden gebruikt om vliegers te trainen. Tegelijkertijd kunnen vier van deze toestellen worden ingezet voor missies. Dat kan volgens de huidige planning vanaf 2024, het jaar waarin de F-35 volledig moet zijn ingevoerd.

Nederland wil in 2019 acht toestellen afnemen. Daarvoor is het nodig om eind maart van dit jaar de bestelling te plaatsen. De eerste twee F-35's komen in de tweede helft van 2019 naar Nederland en worden gestationeerd op de vliegbasis Leeuwarden. Twee jaar later komen er ook toestellen in Volkel te staan.

Het kabinet heeft voor het hele JSF-project 4,5 miljard euro uitgetrokken.