
Kamp steggelt met Groningen over rijksdienst
Dat meldt de minister maandag. De rijksdienst moet de regie voeren bij het op grote schaal versterken van huizen en panden in het Groningse aardbevingsgebied.
Volgens Kamp zijn ze het er wel over eens dat er een rijksdienst moet komen, die onder verschillende ministeries moet gaan vallen. Maar er is nog onenigheid over hoe die moet worden aangestuurd.
De provincie Groningen erkent dat er nog geen akkoord is. ''De minister gaat ons niet ver genoeg", zegt gedeputeerde William Moorlag.
''We willen dat een stevig persoon leiding gaat geven aan de rijksdienst. Iemand die ook echt iets gedaan krijgt." Kamp ziet daar vooralsnog niets in en wil niet verdergaan dan een soort programmadirecteur.
Provinciehuis
Kamp woont maandagavond in het Groningse provinciehuis nog de Dialoogtafel bij, een gespreksgroep met onder meer bewoners, lokale overheden en de NAM. Bij aankomst werd hij opgewacht door tientallen actievoerders.
De Groninger Bodem Beweging spijkerde een manifest aan het provinciehuis, waarin ze eist dat de minister stopt met de gaswinning en met meer geld over de brug komt. Schokkend Groningen wil dat de minister aftreedt omdat de overheid volgens een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid tot voor kort geen rekening zou hebben gehouden met de veiligheid van de Groningers.
De actievoerders kregen de minister niet te zien, omdat hij een andere ingang nam. Wel verzamelden ze zich achter het provinciehuis om leuzen te roepen. Ze hielden daar ook spandoeken voor de ramen van de ruimte waar Kamp op dat moment zat.
In beroep
Eerder op maandag werd bekend dat de provincie Groningen vrijwel zeker naar de Raad van State stapt om in beroep te gaan tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp, meldde gedeputeerde Moorlag maandag.
De minister van Economische Zaken besloot om komend jaar drie miljard kuub aardgas minder te winnen dan oorspronkelijk het plan was. Moorlag wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid.
''De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt af'', zegt hij. ''Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet.''
Traag
Moorlag vindt ook dat de NAM te traag is met het verhelpen van schade en het verstevigen van woningen. Volgens de gedeputeerde moet de minister samen met de NAM een andere koers gaan varen om het vertrouwen van de Groningers te herstellen.
''De minister beloofde om snel te zorgen voor veilige huizen, maar de uitvoering daarvan verloopt uiterst stroe'', aldus Moorlag.
Eindrapport
Gedeputeerde Bote Wilpstra onderzoekt op dit moment op welke juridische gronden de provincie het besluit kan aanvechten. Minister Kamp heeft zijn eindrapport van het gasbesluit nog niet opgeleverd. Zodra dit is gepubliceerd, kan de provincie de gang naar de Raad van State maken.