Gevallen van moslimhaat in ons land worden beter geregistreerd. De overheid en moslimorganisaties gaan daar de komende tijd aan werken.

Dat is de uitkomst van overleg vrijdag in Den Haag tussen vicepremier Lodewijk Asscher en Marokkaanse en Turkse organisaties.

Het overleg vond plaats naar aanleiding van bedreigingen aan het adres van moskeeën.

Bij het overleg waren ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid) en Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Extra bescherming

Het kabinet houdt de veiligheidssituatie scherp in de gaten en biedt waar nodig extra bescherming aan moskeeën. Uitingen van moslimhaat zijn niet acceptabel, staat in een verklaring, en vernielingen van moskeeën worden niet getolereerd.

In Nederland zijn recent diverse incidenten geweest richting deze gebedshuizen. Tijdens de bijeenkomst is afgesproken gezamenlijk te strijden tegen elke vorm van terrorisme, moslimhaat, antisemitisme en oplopende spanningen.

''Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof zijn een groot goed'', aldus de verklaring. Ook is aangedrongen op een scherpe bestrijding van de politieke ideologie van IS.

Serieus

Een woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland, ook bij het overleg, zei blij te zijn dat de bewindslieden de zaak serieus oppakken en oor hebben voor de angsten en gevoelens onder moslims.