
'Veiligheid genegeerd bij gaswinning Groningen'
Dat staat in een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de NOS en RTV Noord hebben ingezien. Het rapport is nog niet definitief.
Er staan veel kritiekpunten in het document. Zowel het ministerie als de NAM maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) krijgen ervan langs.
''De partijen zagen tot begin 2013 het effect van de aardbevingen als beperkt; het was slechts een schaderisico dat vergoed kon worden. Veiligheidsrisico’s voor burgers werden niet onderkend", citeren NOS en RTV Noord uit het rapport.
Meerdere rollen
Dat het ministerie meerdere rollen heeft (betrokken bij de exploitatie maar ook de hoeder van alle belangen) draagt niet bij aan de veiligheid. Bovendien staan de betrokken organisaties niet open voor kritische tegengeluiden, van bijvoorbeeld gemeenten en provincies, zou de raad vooralsnog concluderen.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid kan niets zeggen over het conceptrapport. Wel laat een woordvoerder weten dat de definitieve versie naar verwachting eind februari of begin maart verschijnt.
Opheldering
Oppositiepartijen als de SP, de ChristenUnie en GroenLinks hebben vrijdagavond aangedrongen op opheldering van minister Henk Kamp (Economische Zaken) over het uitgelekte rapport van de Onderzoeksraad.
SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling noemt de conclusies zeer ernstig. ''Als dit allemaal klopt, kan dit niet zonder consequenties blijven. De overheid is in dat geval haar zorgplicht op schandalige wijze niet nagekomen.''
Ook de ChristenUnie wil dinsdag opheldering van Kamp. Kamerlid Carla Dik-Faber noemt het schokkend ''dat veiligheid geen enkele rol heeft gespeeld bij de NAM en zelfs niet bij het ministerie van Economische Zaken en de toezichthouder.'' De ChristenUnie vindt dat het huidige plan voor minder gaswinning onvoldoende is voor de veiligheid van de Groningers.
Vernietigend
Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) noemt de uitgelekte conclusies vernietigend. ''Bijna twintig jaar lang was bekend dat de gaswinning aardbevingen veroorzaakt, maar de NAM en overheid hebben daar vrijwel niets mee gedaan. Als dit klopt, dan is dat een onacceptabele en onverantwoordelijke gang van zaken."
In het conceptrapport krijgen het ministerie, de NAM maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ervan langs. ''De partijen zagen tot begin 2013 het effect van de aardbevingen als beperkt; het was slechts een schaderisico dat vergoed kon worden. Veiligheidsrisico’s voor burgers werden niet onderkend.''