PVV-statenlid Matthijs Jansen voor de provincie Groningen stapt uit de partij en sluit zich aan bij de partij Voor Nederland (VNL).

Jansen maakte woensdag bekend dat hij zich niet meer kan vinden in de partijkoers.

"De rechts-liberale punten van weleer zijn ingeruild voor een socialistisch programma waar de SP op sommige punten links wordt ingehaald", aldus Jansen in een verklaring.

Eind vorig jaar stapte statenlid Marc van Kampen uit de PVV. Ook hij werd lid van de partij Voor Nederland (VNL). Kampen verklaarde vooral veel moeite te hebben met de toenadering van Wilders tot het ultrarechtse Front National. Een directe aanleiding voor het opstappen was er niet, zei het statenlid voor Gelderland.

Het statenlid stelt dat er van de "rechtseconomische agenda" van de PVV niet veel over is, terwijl hij daarvoor juist tekende bij de partij. Ook is Jansen ontevreden over "de verharding van de standpunten omtrent de islam".

Jansen zei niet eerder te zijn overgestapt omdat hij goed overweg kon met collega's en de partij graag van binnenuit wilde veranderen. Jansen is statenlid sinds maart 2011.

Bontes

Tweede Kamerlid Louis Bontes van VNL is blij met de overstap van twee PVV-Statenleden naar zijn partij. Hij heeft contact met nog enkele andere PVV'ers in de provincies die erover nadenken om de partij van Wilders te verlaten, aldus Bontes woensdag.

Bontes zelf stapte vorig jaar met Joram van Klaveren uit de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Sindsdien bouwen ze samen aan VNL. De partij doet niet mee aan de provinciale verkiezingen dit voorjaar maar richt zich op de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Die zijn voorzien in 2016 tenzij het kabinet eerder valt en er verkiezingen worden uitgeschreven.

De twee overstappers, Jansen en Van Kampen, verliezen dus in ieder geval hun zetel in de Staten na de verkiezingen. Vorig jaar sloot ook Stephan Jansen, PVV-Statenlid in Zuid-Holland, zich al aan bij VNL.

Bontes prijst de overstappers als kundige mensen die belangrijk zijn om VNL verder te versterken. Hij zegt al tientallen kandidaten te hebben die eventueel voor zijn partij de Tweede Kamer in willen.