Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft Turkse ambassadeurs en bewindslieden dinsdag voorgehouden dat intimidatie van journalisten onaanvaardbaar is.

Bij zijn bezoek aan Turkije verwees hij naar de aanhouding van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, die dinsdag op verdenking van terroristische propaganda enkele uren werd vastgehouden in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir.

Ze werd later op de dinsdag na verhoor op vrije voeten gesteld.

Koenders zei daarover onder meer: "Ik heb persoonlijk bij de autoriteiten aangedrongen op aandacht voor haar zaak. Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel."

Actie

Journaliste Geerdink (o.a. NRC Next) prees Koenders dinsdagavond voor zijn interventie. Tegenover RTL Nieuws zei zij: ''Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar ik heb een land achter mij staan."

"Als zoiets gebeurt en je belt het consulaat, dan weet Koenders het een minuut later en dan onderneemt Nederland actie. Dat is geweldig. Al die journalisten hier hebben geen overheid achter zich staan."

Dieptepunt

VVD en CDA lieten eerder dinsdag weten het vasthouden van de journaliste te zien als een nieuw dieptepunt, dat niet los kan worden gezien van het bezoek van Koenders aan Turkije. Ze eisten daarom opheldering van Koenders. 

"Dat Turkije precies nu een Nederlandse journaliste oppakt heeft veel weg van een bewuste provocatie", zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen.

Burgerrechten

Koenders zei tegen Turkse bewindslieden eveneens dat Nederland zich zorgen maakt over de rechtsstaat en burgerrechten in het land. "In het afgelopen jaar werden de Turkse burgers geconfronteerd met inbreuken op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, met beperkingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, arrestaties van journalisten en invallen bij media", aldus Koenders. "Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen."

De minister sprak eerder op de dag tijdens een rondetafelgesprek ook met Turkse journalisten en mensenrechtenactivisten over hun zorgen op dit terrein.

Bemoeien

Hij is in Turkije voor een tweedaags bezoek op uitnodiging van zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu, na de rel van vorig jaar over de Turkse kritiek op de integratie van Turkse allochtonen in Nederland. 

Koenders ging daar dinsdag ook op in. De Turkse overheid moet zich daarmee volgens hem niet bemoeien. ''Ik sta open voor een dialoog over ons integratiebeleid, maar hoe je het ook wendt of keert: in de kern is het een Nederlandse aangelegenheid.''

Koenders bezoekt woensdag een vluchtelingenkamp bij Gaziantep, waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen. In Turkije leven 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen.