Het voorstel van de PvdA om iemand met een levenslange celstraf uiteindelijk zicht te bieden op vrijlating, kan vooralsnog op weinig politieke bijval rekenen.

VVD en CDA zijn in ieder geval tegen, de SP is welwillend maar heeft nog veel vragen, zo bleek dinsdag uit de eerste reacties.

PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt lanceerde zijn plan in dagblad Trouw. Na 25 jaar straf zou er een toets moeten komen om te kijken of het nog zin heeft om iemand langer vast te houden. In de toetsing moeten de slachtoffers of nabestaanden dan een grote rol krijgen.

''Het gaat om humaniteit. Iemand een leven lang perspectiefloos opsluiten, vind ik nog wel erger dan de doodstraf. Dat is een uitgestelde doodstraf'', aldus Recourt.

Enige oplossing

In Nederland is levenslang een gevangenisstraf tot de dood. Recourt zegt dat de straf in sommige gevallen ''de enige oplossing'' is, maar stelt dat gevangenen wel een perspectief op vrijlating moeten krijgen.

Levenslang gestraften kunnen nu alleen vrij komen als de minister van Justitie hun gratieverzoek inwilligt. Dat gebeurt heel zelden. Recourt vindt dat deze regeling te weinig perspectief biedt.

Coalitiegenoot VVD ziet echter geen enkele aanleiding om het huidige systeem te wijzigen. ''Het perspectief is er al en dat is gratie', zegt VVD-Kamerlid Ard van der Steur. Volgens hem heeft de rechter niet voor niets de afweging gemaakt om levenslang op te leggen.

''Anders was het wel 20, 25 of 30 jaar cel geworden.'' Het CDA is om dezelfde redenen tegen. Een heroverweging betekent volgens CDA-Kamerlid Peter Oskam bovendien dat de zaak voor de slachtoffers weer wordt opgerakeld en tot onzekerheid leidt.

Vaag

De SP ondersteunt het uitgangspunt van de PvdA om de betrokkenen meer perspectief en resocialisatie te bieden, maar vindt het plan nog vaag.

Wat betreft SP-Kamerlid Michiel van Nispen komt er sowieso een betere gratieregeling. Deze procedure is in zijn ogen nu niet goed.