Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil kijken of een aanpassing van de Wegenverkeerswet nodig en mogelijk is bij ernstige verkeersovertredingen. 

Nu komt de dader er soms mild vanaf omdat alleen een lichter vergrijp valt te bewijzen.

Die toezegging deed Teeven dinsdag aan de Vereniging Verkeersslachtoffers, die op het ministerie van Veiligheid en Justitie een petitie met bijna ruim 27.000 handtekeningen aanbood aan de bewindsman.

De vereniging verzet zich tegen het opleggen van taakstraffen bij ernstige verkeersovertredingen onder invloed of door te hard rijden die de dood of levenslang letsel tot gevolg hebben.

Verder werkt de staatssecretaris aan meer uniforme nazorg voor (nabestaanden van) verkeersslachtoffers, zoals die ook bestaat voor slachtoffers van geweldsmisdrijven. Hij doet dat in overleg met het Openbaar Ministerie, de politie en Slachtofferhulp.

Video: Teeven komt club verkeersslachtoffers tegemoet

Blackbox

De bewindsman wees erop dat een door de vereniging gewenste, verplichte blackbox voor het vastleggen van het verkeersgedrag van een automobilist op het terrein ligt van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur). Maar hij brengt haar wel op de hoogte.

Een woordvoerster van de vereniging zei erg tevreden te zijn met de reactie van de staatssecretaris. ,,Dit is beter dan we hadden verwacht. We richten ons nu voor de blackbox ook op de minister en willen daarvoor eveneens een petitie opstellen.''

Stoel

De petitie voor Teeven was opgesteld door Marvin Mennes na onder meer de veroordeling van een Pool tot een taakstraf na het doodrijden van een opa en oma en hun tweejarig kleinkind in het Limburgse Meijel.

De vader van het kind gooide in november na het horen van de straf een stoel naar de rechter. De taakstraf leidde tot onbegrip.