Bert Koenders verblijft tot en met woensdag in Turkije. De minister van Buitenlandse Zaken houdt dinsdagavond een toespraak voor Turkse ambassadeurs, die in Ankara bijeen zijn voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie.

Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De minister is in Turkije op uitnodiging van zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. Koenders en Cavusoglu spraken elkaar eind november telefonisch over de rel die was ontstaan tussen Nederland en Turkije. 

Die volgde op een verklaring waarin de Turkse overheid Nederland ervan beschuldigde de Turkse gemeenschap in ons land te discrimineren en op een racistische manier te bejegenen.

Koenders gaat in Turkije ook in gesprek met bewindslieden, mensenrechtenactivisten en journalisten. Die gesprekken gaan onder meer over rechtsstaatontwikkeling, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Europese zaken

Met Cavusoglu en de minister voor Europese Zaken, Volkan Bozkir, praat Koenders over Europese zaken en zaken die spelen tussen Nederland en Turkije.

In Gaziantep sluit Koenders met een bezoek aan een vluchtelingkamp zijn trip woensdag af. Gaziantep ligt vlak bij de grens met Syrië. In Turkije leven op dit moment ongeveer 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen.