Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) willen van het kabinet weten wat het wist over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne voor 17 juli, de dag dat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten.

Dat zeggen de Kamerleden zaterdag.

Aanleiding is berichtgeving van de NOS. De omroep meldde zaterdag op basis van bronnen dat Oekraïne een groep diplomaten, waaronder een Nederlandse diplomaat, voor de ramp heeft bijgepraat over de veiligheid van het luchtruim.

Op de bijeenkomst werd verteld dat een Oekraïens vrachtvliegtuig door een raket was neergehaald. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was er een Nederlandse diplomaat, werkzaam op de ambassade in Kiev, aanwezig bij deze bijeenkomst.

Cruciaal

Volgens Sjoerdsma is het kabinet eerder gevraagd of het wist van vele neergeschoten vliegtuigen en helikopters boven Oost-Oekraïne maar heeft het daarop nooit antwoord gegeven.

Omtzigt vindt dat de informatie over het neerhalen van dit vrachtvliegtuig cruciaal is, omdat dit toestel op 6 à 7 kilometer hoogte vloog. Gevechtsmateriaal dat een vliegtuig op die hoogte kan raken, kan ook een vliegtuig op 10 kilometer treffen, zegt het Kamerlid.

Afwegingen

De CDA-parlementariër wil daarom van het kabinet weten wat het indertijd met deze informatie heeft gedaan en welke afwegingen er zijn gemaakt. Volgens hem hebben meerdere vliegmaatschappijen na die bijeenkomst besloten niet meer over het gebied te vliegen.

Omtzigt zegt al eerder vragen te hebben gesteld over de informatie die beschikbaar was over neergeschoten vliegtuigen boven Oekraïne vóór de ramp, maar heeft daar tot nu toe nog geen antwoord op gekregen.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp