Tijdens de jaarwisseling in Amsterdam is de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan beklad.

Dat zei de burgemeester donderdagavond tijdens de nieuwjaarsontvangst van de gemeente in de hoofdstedelijke Stadsschouwburg.

Naast een grote hoofdletter A met een cirkel erom stond onder andere: "you're an asshole", aldus Van der Laan. "Ik wist niet dat de onvrede van de ambtenaren over de scheurkalender als kerstpakket zo diep zit.''

Het is niet de eerste keer dat de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht het doelwit is van vernielingen. In april werden de ramen beklad met rode verf. In mei werden ramen ingegooid.

Smetje

De burgemeester noemde de bekladding 'een smetje' tijdens de jaarwisseling. Die is volgens Van der Laan in de hoofdstad rustiger verlopen dan vorig jaar, met minder incidenten en minder aanhoudingen. "Terwijl er wel meer, vooral buitenlandse, bezoekers op straat waren. De inperking van de afsteektijd van vuurwerk tot 18.00 uur lijkt geslaagd. Volgens de politie was er duidelijk minder vuurwerkoverlast."

Saamhorigheid

Van der Laan stond in zijn toespraak stil bij de saamhorigheid in de stad. Afgelopen zomer leidde de opmars van de terroristische organisatie IS en de oorlog in Gaza tot heftige spanningen. "Daarom is het zo nodig om inwoners te verbinden in Amsterdam, door naar elkaar te luisteren en met elkaar te praten. Maar het is ook nodig om te beschermen en daartoe grenzen te stellen. Hier géén hakenkruizen of Hitlergroeten.''

Ook de toenemende drukte kaartte de burgemeester aan. "De toenemende drukte is echt een probleem, maar ook wel een luxeprobleem. Veel krimpgemeenten in Nederland, nee, álle gemeenten in Nederland, zouden ons probleem graag hebben."

Verantwoordelijk

Van der Laan bood aan "andere gemeenten te helpen waar we kunnen. Wij willen een verantwoordelijke hoofdstad zijn. Denk aan de jaren zeventig en tachtig, toen de grote steden leegliepen, en de rest van Nederland hen hielp om er weer bovenop te komen. Wij staan "in de schuld'."