De overheid heeft, in tegenstelling tot eerdere beweringen van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie), wel degelijk bewijs van een nieuwe vorm van grootschalige paspoortfraude door Oost-Europeanen.

Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van eigen onderzoek.

RTL Nieuws onthulde eerder dat Oost-Europeanen die Nederland zijn uitgezet in hun eigen land makkelijk van naam kunnen veranderen. Vervolgens kunnen zij met een nieuw paspoort alsnog terugkeren naar ons land en uitkeringen en toeslagen aanvragen.

In een reactie hierop liet staatssecretaris Teeven eerder weten dat onderzoek in de bevolkingsadministratie geen bewijzen voor dergelijke fraude had opgeleverd.

Volgens RTL Nieuws is bij dit onderzoek echter geen informatie ingewonnen bij de zogenoemde Matching Autoriteit. Bij deze instantie, die onderdeel is van het ministerie van Justitie, zijn wel degelijk gevallen van fraude bekend.

Tachtig gevallen

De Matching Autoriteit controleert de identiteit van mensen die in aanraking komen met de politie. Per jaar zouden zij minstens tachtig gevallen tegenkomen van mensen die bij de politie onder een andere naam bekend staan dan bij de gemeente.

Voor een deel gaat het om ongewenst verklaarde vreemdelingen, maar mogelijk zitten hier ook voortvluchtige criminelen tussen. En omdat niet iedereen gecontroleerd kan worden, liggen de cijfers in werkelijkheid mogelijk nog hoger.

Staatssecretaris Teeven laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat de bevindingen van de Matching Autoriteit inderdaad niet zijn meegenomen in het onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren. Uit documenten in handen van RTL Nieuws zou verder blijken dat de problemen al zeker sinds februari 2013 bekend zijn.