De VVD en de PvdA willen deze week niet terugkomen van reces voor een spoeddebat over de topinkomens in de publieke en semipublieke sector.  

Dat laten de partijen desgevraagd aan NU.nl weten. Daarmee kan er geen meerderheid in de Kamer worden gevonden voor een spoeddebat, een wens van oppositiepartij de ChristenUnie.

Afgelopen maandag werd in de Eerste Kamer een wet aangenomen waardoor directeuren in de (semi)publieke sector zoals ziekenhuizen, zorginstellingen en woningcorporaties vanaf 1 januari niet meer kunnen verdienen dan een minister. 

Een dag na het besluit van de Senaat lieten ministers Stef Blok (Wonen) en Edith Schippers (Zorg) weten de deadline van 1 januari niet te kunnen halen. 

Zwaktebod

Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wilde de Kamer naar aanleiding daarvan terugroepen voor een spoeddebat met verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). "Een zwaktebod dat het parlement zo met zich laat sollen", aldus Segers maandag in het AD.

De Kamer heeft het kabinet wel om een brief met tekst en uitleg gevraagd. Die moet voor het einde van het reces binnen zijn.

Publieke opinie

Volgens PvdA-Kamerlid John Kerstens gaat de wet voor veel bestuurders alsnog volgend jaar gelden zoals in het hoger onderwijs en bij de Publieke Omroep. De uitzondering waarvan nu sprake lijkt te zijn heeft alleen betrekking op nieuw in dienst tredende bestuurders van bijvoorbeeld academische ziekenhuizen en de grootste woningcorporaties.

"Hoewel ik nog moet zien wie de druk van de publieke opinie en in het geval van woningcorporaties de conclusies van de enquêtecommissie kan weerstaan", aldus Kerstens in een reactie tegen NU.nl. Die commissie sprak eind oktober in een rapport van "wanbestuur en mismanagement" bij woningcorporaties.