Traditionele politieke groeperingen in Nederland, zoals de VVD, PvdA en het CDA, moeten de populistische partijen niet imiteren. Dat doen ze wel, en daardoor worden Europese landen onbestuurbaar.

Die kritiek uit de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, in een gesprek met de Volkskrant.

Volgens Juncker geeft de gevestigde orde, opgejut door media en burgers, de onvrede bij de kiezer over politiek en politici steeds meer ruimte. Populistische partijen worden te veel geïmiteerd, aldus Juncker.

''Weet u wat het resultaat daarvan is? Dat landen onbestuurbaar worden. Dat het Europees Parlement straks louter bevolkt wordt door eurosceptici en dat zou een ramp zijn."

De EC-baas roept partijen op in gesprek te gaan met boze burgers door ''vóór ze te gaan staan. Niet weglopen of achter ze aan hollen."

Referendum

Juncker verwijst in dat verband ook naar het Nederlandse referendum over de Europese Grondwet in 2005. ''PvdA, CDA, VVD, ze weigerden campagne voor de Grondwet te voeren, uit angst geassocieerd te worden met de EU. En toen ging het fout. Het 'nee' tegen de Grondwet was niet het succes van de populisten maar de schuld van de traditionele partijen.''

Volgens hem boog het toenmalige kabinet-Balkenende ''halfhartig mee met de kritiek van de tegenstanders''.