Op de eerste dag dat het meldpunt vuurwerkoverlast.nl online was, zijn er ruim duizend klachten binnengekomen. 

De teller staat op 1.083, liet Arno Bonte, raadslid van GroenLinks in Rotterdam en initiatiefnemer van het meldpunt, woensdagavond weten.

Het aantal ligt ongeveer even hoog als vorig jaar. Verreweg de meeste klachten gaan over zware vuurwerkbommen.

Een vrouw uit Barneveld klaagde bijvoorbeeld over de gevolgen voor haar huisdier. ''Het lijkt hier soms al 31 december. Ik heb een hond die dan de hele dag niet naar buiten wil en niks eet.''

Woensdagochtend openden 25 lokale GroenLinks-fracties de website. Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij dit meldpunt, een initiatief van twintig gemeentelijke en provinciale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er bijna 90.000 klachten binnen.

Maatregelen

''Veel gemeenten hebben maatregelen genomen tegen vuurwerkoverlast en de politie treedt strenger op tegen illegaal vuurwerk'', zegt Bonte. Na één dag is het volgens hem nog te vroeg om te kunnen zeggen ''of de extra inzet van de politie om illegaal vuurwerk op te sporen, succes heeft gehad''.

Overlast melden kan tot 3 januari. Vorig jaar betrof 70 procent van de meldingen harde knallen door vuurwerkbommen, 15 procent ging om gestreste huisdieren door het vuurwerk. De betreffende fracties van GroenLinks zouden het liefst zien dat vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken.