De SP wil meteen na het kerstreces een debat met premier Mark Rutte over de opstelling van de VVD-ministers Stef Blok en Edith Schippers bij de aanscherping van de wet voor topinkomens in de publieke sector.

Blok (Wonen) en Schippers (Volksgezondheid) meldden de Tweede Kamer dinsdag dat het te kort dag is om bij de woningcorporaties en de zorginstellingen de wet per 1 januari al in te voeren.

SP-Kamerlid Ronald van Raak is daar laaiend over: ''Ministers die wetten frustreren moeten maar eens nadenken of ze wel minister kunnen zijn. Hier is sprake van een politieke afrekening en vereffening door de VVD en dat is heel erg slecht voor het landsbestuur."

"Als ze niet op hun schreden terugkeren moet de premier na het reces maar komen uitleggen hoe het kan dat binnen zijn regering aangenomen wetten niet worden uitgevoerd.''

Nipte meerderheid

De aanscherping van de wet op de topinkomens in de publieke sector werd maandag met een nipte meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer. De VVD stemde tegen omdat PvdA-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken te overhaast zou opereren.

De SP denkt dat de opstelling van de VVD-ministers Blok en Schippers een reactie is op het dwarsliggen van drie PvdA-senatoren vorige week bij een belangrijke zorgwet van minister Schippers.

Oude situatie

Blok ontkende dat dinsdag al en woensdag benadrukt een woordvoerster van Blok dat de twee ministers gebruik maken van een mogelijkheid in de wet om nog een jaar de oude situatie (met een staffel in de salarissen) toe te passen. ''Daar is niets onwettigs aan. De nieuwe regeling moet met de sector worden vastgesteld en dat hebben we nog niet kunnen doen.''

Van Raak kan daar met z'n verstand niet bij. ''Deze wet was al heel lang in de maak en is eerder ook al aangenomen door de Tweede Kamer. De ministers hebben alle tijd gehad om zich hier op voor te bereiden.''

Universiteiten

Na de woningcorporaties en de zorginstellingen gaat het uitstel van de nieuwe wet topinkomens ook gelden voor de universiteiten. Dat blijkt uit een brief van PvdA-minister Jet Bussemaker (Onderwijs) aan de Tweede Kamer.

Bussemaker schrijft de Kamer dat de ze de verlaging van de topinkomens nog voor 1 januari in het onderwijs kan invoeren, met uitzondering van het wetenschappelijk onderwijs. Dat komt onder meer door de verwevenheid van de universitair medisch centra met niet alleen de universitaire bestuurders, maar ook met de zorg. Het oude maximum blijft dus gelden in 2015, zodat er de komende periode tijd is voor nieuwe afspraken.

Met de andere onderwijssectoren (o.a. HBO, MBO, voortgezet onderwijs) heeft Bussemaker de afgelopen maanden het nieuwe maximum al voorbereid. Het primair onderwijs had al een lager maximumsalaris.