GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wordt niet vervolgd voor het lekken van namen van kandidaten voor de functie van Nationale ombudsman. Ze is onterecht aangemerkt als verdachte.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksrecherche, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. 

Voortman ontkende eerder al dat zij informatie gelekt had over de sollicitatieprocedure voor de Nationale Ombudsman. 

GroenLinks-leider Bram van Ojik schorste Voortman afgelopen zomer voor een maand, omdat zij vertrouwelijke informatie tegen de regels in had gedeeld met haar fractie. In september ging ze weer aan de slag. 

Guido van Woerkom werd eind mei voorgedragen als Nationale Ombudsman. Na enkele weken commotie om verschillende redenen zag hij af van de functie.

De NOS bracht vervolgens de namen van twee andere kandidaten die op de post hadden gesolliciteerd. De Rijksrecherche onderzocht dat lek in opdracht van de Tweede Kamer.

Rijksrecherche

Uit dat onderzoek is niet vast komen te staan wie de anonieme e-mail aan de media heeft gestuurd. Wel is zeker dat Voortman uit de stukken die ze heeft kunnen inzien geen weet kan hebben gehad van één van de namen die in de e-mail stonden.

Dat Voortman vertrouwelijke informatie heeft besproken met andere Kamerleden, is volgens het OM niet strafbaar.

Uit intern onderzoek van GroenLinks bleek al dat niemand bij de fractie betrokken was bij het lekken naar de pers.

Reactie Voortman

Voortman zegt in een reactie: ''Het onderzoek van de Rijksrecherche bevestigt dat ik niks fout gedaan heb. Daar ben ik erg blij mee. Na mijn zwangerschapsverlof ga ik met dubbel veel zin weer namens GroenLinks aan de slag voor goede zorg, een humaan asielbeleid en toegankelijk openbaar bestuur."

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg laat weten dat ze het jammer vindt dat het lek niet is gevonden. Tegelijk vindt ze het goed dat duidelijk is geworden dat Linda Voortman ten onrechte verdacht werd. Ze zal de kwestie agenderen voor nieuw overleg van het presidium van de Tweede Kamer, na het kerstreces.