Vluchtelingen uit Syrië blijven Jordanië binnenstromen en er is te weinig geld voor de opvang. De situatie is ''nijpend''', aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag in Amman.

Jordanië is zijn laatste bestemming op zijn rondreis door de regio waarbij het vooral gaat over de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). De afgelopen dagen was hij ook in Turkije en Irak.

In het land zijn 640.000 vluchtelingen uit Syrië officieel geregistreerd, maar veel anderen hebben zich niet laten inschrijven bij de VN. Als er onvoldoende steun voor ze is kan dat hier problemen gaan opleveren, meent de bewindsman.

Koenders sprak ook met koning Abudullah en zijn ambtgenoot Nasser Judeh. De laatste dankte Nederland voor de steun tegen extremisme en voor de humanitaire hulp. Ook Judeh benadrukte dat zijn land meer financiële hulp nodig heeft voor de opvang.

Vluchtenlingenkamp

Hij bracht ook nog een bezoek aan het vluchtelingenkamp Azraq dat gezamenlijk gerund wordt door de Verenigde Naties en de Jordaanse overheid. Het ligt zo'n 125 kilometer buiten de hoofdstad en herbergt 11.000 Syriërs, maar kan er in totaal 50.000 onderdak bieden.

Een van de problemen waar de VN mee kampen is dat vluchtelingen die de afgelopen jaren onderdak vonden in de steden terugkeren naar de kampen. De afgelopen vier maanden ging het in het kamp Zaatari al om 7000 tot 8000 man.

''Het spaargeld van de mensen raakt op'', aldus Paul Stromberg van VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr. Ook het feit dat Syrische vluchtelingen niet mogen werken draagt bij aan deze nieuwe stroom. Het betekent dat de VN nog meer geld nodig heeft.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië