Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken ''moest en zou'' de vernieuwde wet op de topinkomens ''erdoor jassen''.

Dat zei VVD-senator Heleen Dupuis dinsdag in KRO's De Ochtend van 4.

De wet op de verlaging van de topinkomens, een afspraak uit het regeerakkoord, haalde het maandag ook zonder de instemming van de coalitiepartner. Plasterk (PvdA) kan de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro).

De huidige bovengrens van 130 procent bestaat nog maar kort. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt onder meer de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Er was een evaluatie van de gevolgen van de 130 procent beloofd en die is er nog niet. Dupuis is ''upset en boos''. ''Coalitie of niet, de regering moet zich netjes blijven gedragen.''

Haken en ogen

De VVD vindt dat er wel wat voor de aanpak van de topinkomens te zeggen valt, maar ziet ook veel haken en ogen. De afspraak was volgens Dupuis dan ook dat de verscherping van 130 naar 100 procent van een ministerssalaris niet ''met stoom en komend water'' zou worden doorgevoerd. Nu is de toezegging van de evaluatie genegeerd, klaagt Dupuis. Plasterk is volgens haar ''gewoon doorgeraasd''.

Plasterk zei maandag na afloop van de stemming vooral ''heel blij'' dat zijn vernieuwde wet op de topinkomens het ook in de Eerste Kamer heeft gehaald. ''En met een absolute meerderheid van 38 stemmen voor''.