Congo heeft dit weekeinde geweigerd adoptiekinderen mee te geven aan Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

Al meer dan een jaar wachten dertig geadopteerde Congolese kinderen op hun vertrek naar Nederland. Teeven vloog naar het Centraal-Afrikaanse land voor overleg over de adoptiesituatie.

Volgens de krant bestond er de hoop dat de staatssecretaris kinderen mee zou krijgen, zoals eerder gebeurde toen Amerikaanse en Italiaanse bewindslieden naar Congo reisden. "We hebben een groot vliegtuig", zei Fred Teeven tegen de vicepremier van Congo.

Alle internationale adopties zijn sinds vorig jaar september door de overheid van Congo opgeschort. Het land vreest dat kinderen in het adoptieland worden mishandeld of bij andere ouders worden ondergebracht dan afgesproken.

Doorverkocht

Zo wil het land dat een adoptiekind bij heteroseksuele stellen terechtkomt die minstens vijf jaar zijn getrouwd. Enkele Congolese kinderen zouden zijn 'doorverkocht' aan andere ouderparen, meestal homoseksuelen, soms alleenstaande mannen.

De Congolezen beloofden aan Teeven wel dat de adoptieprocedure niet helemaal opnieuw zou hoeven en dat ze welwillend zouden kijken naar een voorrangsbehandeling voor twee kinderen met medische problemen.

Uitnodiging

Teeven heeft dinsdag de Congolese autoriteiten uitgenodigd om in Nederland te kijken hoe het hier geadopteerde kinderen vergaat. Hij hoopt tijdens een bezoek van Congolezen hier de zorgen weg te nemen.