De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de vernieuwde wet op de topinkomens in de (semi)publieke sector. Dat gebeurde ondanks de tegenstem van regeringspartij VVD.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kan de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent. ''Als je nu gaat solliciteren, verdien je 50.000 euro minder'', rekende Plasterk (PvdA) voor.

Plasterk is vooral ''heel blij'' dat de wet het ook in de Eerste Kamer heeft gehaald. ''En met een absolute meerderheid van 38 stemmen voor'', zei de bewindsman na afloop van het debat in de Senaat erover. Hij noemde de topinkomens één van de belangrijkste zaken uit zijn dossier. Hij vindt het niet iets om mee ''te dralen''.

Behalve de VVD stemden ook CDA, D66 en OSF tegen. De bovengrens van 130 procent bestaat nog maar kort. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Ook worden topmensen over één kam geschoren, vinden de liberalen in de Senaat.

PvdA-senator Ruud Koole wees erop dat coalitiepartner VVD een afspraak uit het regeerakkoord niet nakomt, maar gunt ''elke fractie zijn eigen afweging.''

Signalen

Plasterk zei dat er enige weken geleden al signalen waren van de weerzin tegen het plan bij de VVD. De gebeurtenissen in de Eerste Kamer hebben volgens hem dus niets te maken met die van vorige week, toen enkele PvdA-senatoren dwars lagen bij de zorgwet, waarop er een crisisachtige situatie ontstond.

De nieuwe wet gaat dus al over tien dagen in. De Senaat kwam in het reces bijeen om het voorstel nog bijtijds af te handelen. Met ingang van 2015 is het maximum salaris (inclusief vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering) 144.108 euro per jaar, maar komt het met onkostenvergoeding en pensioenbijdrage neer op 178.000 euro.

Voor functionarissen die nu nog meer verdienen, geldt een overgangsregeling.

In de eerste helft van het komende jaar komt er een ''verkenning'' naar het aan banden leggen van de salarissen van nog meer functionarissen in bepaalde sectoren.