De onrust rond de invoering van de zorgwet heeft het kabinet geen goed gedaan. De twee regeringspartijen VVD en PvdA zouden, bij verkiezingen nu, samen kleiner zijn dan de PVV.

Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

De VVD en de PvdA zouden in vergelijking met het vorige onderzoek allebei een zetel inleveren. De VVD houdt er dan nog achttien over en de PvdA tien. De PVV krijgt er in de nieuwe peiling twee zetels bij en komt uit op dertig, twee meer dan de regeringspartijen samen.

GroenLinks blijft het ook goed doen. De partij van leider Bram van Ojik wint een zetel en zou bij verkiezingen nu uitkomen op tien zetels, aldus De Hond. Daarmee is GroenLinks dus even groot als de PvdA. Bij de laatst gehouden verkiezingen voor de Tweede Kamer, in september 2012, behaalde de PvdA 38 zetels en GroenLinks vier.

Niet aannemen

Van de ondervraagden vindt 76 procent het goed dat de Eerste Kamer de wet van minister Edith Schippers niet heeft aangenomen. 66 procent beoordeelt het optreden van de drie tegenstemmende senatoren Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst als positief. Ook een merendeel van de VVD-kiezers (54 procent) is van mening dat de zorgwet niet door de Eerste Kamer had moeten worden aangenomen.

29 procent van de ondervraagden denkt dat het kabinet het einde van de regeerperiode haalt. 55 procent had graag gezien dat het kabinet nu was gevallen.

De beslissing van het Openbaar Ministerie om PVV-leider Geert Wilders te gaan vervolgen, kan de goedkeuring dragen van 46 procent van de deelnemers aan het panel.

Achtergronden: Hoe het kabinet plots in crisis belandde

Dit is wat de PvdA-Senatoren tegenhielden