Met enige vertraging is minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag aangekomen in Bagdad. Hij maakt een reis door de regio waarbij de strijd tegen Islamitische Staat (IS) centraal staat.

Koenders overlegt in de Iraakse hoofdstad onder anderen met president Fouad Massoum en minister Ibrahim al-Jaafari van Buitenlandse Zaken. Die laatste spreekt hij samen met de Europese buitenlandcoördinator Federica Mogherini.
 
Nederlandse militairen gaan in Bagdad special forces trainen. Het gaat vermoedelijk om dertig trainers. In het noorden van het land gaan maximaal honderd Nederlanders aan de slag om Koerdische troepen basisvaardigheden bij te brengen.
 
Zondag was Koenders in Arbil voor overleg met de Koerdische regering. Peshmerga's vechten tegen IS en hebben de terreurorganisatie met hulp van onder meer Nederlandse F-16's in het defensief gedrongen. 

Peshmerga's

De eerste Nederlandse militairen die de missie voorbereiden zijn zondag in Arbil aangekomen. Nederland gaat bij de training van de Koerdische peshmerga's nauw samenwerken met Duitsland.

Zestien kwartiermakers bereiden de missie in Noord-Irak voor. De verwachting is dat de trainingen ergens begin volgend jaar kunnen beginnen. ''We helpen de peshmerga waar we kunnen'', zei Koenders.

De Koerdische premier Nechirvan Barzani noemde de trainingsmissie ''een goed begin''. De missie duurt een jaar. Barzani sluit niet uit dat hij na afloop zal gaan vragen om een verlenging van de missie.

''Nederland is flexibel en probeert iets te zoeken dat zo direct mogelijk aansluit op hun vraag voor de trainingen'', aldus Koenders. Eerder leverde Nederland duizend helmen en scherfvesten aan de het Koerdische leger.

Kamp

De Nederlandse militairen zullen op een kamp bij het vliegveld worden ondergebracht. Dat kamp moet nog worden gebouwd. De eerste werkzaamheden hiervoor zijn inmiddels begonnen. De Koerdische militairen worden getraind op hun eigen basis.

De trainingsmissie is onderdeel van de bijdrage van Nederland aan de internationale coalitie tegen IS. Nederlandse F-16's bombarderen al twee maanden doelen van IS in Irak. De gevechtsvliegtuigen opereren vanaf een basis in Jordanië.

Sinjar

Volgens Koenders hebben bombardementen van gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie de afgelopen dagen bijgedragen aan het succes op Mount Sinjar. Daar zaten sinds de zomer honderden yezidi 's vast. Ze waren omsingeld door IS. Peshmerga's doorbraken de omsingeling na zware luchtbombardementen.

De bewindsman sprak zaterdag in het kader van de missie al in Istanbul met Syrische oppositiegroepen. Terreurbeweging IS heeft delen van Syrië en Irak in handen. Het kabinet wil meer steun gaan geven aan de Syrische oppositie.

Nederlandse F-16's hielpen bij bevrijding yezidi'sVier dingen die u moet weten over ISDossier IS