Koenders boos op Moskou om schorsen mishandelingszaak

Nederland neemt er geen genoegen mee dat Rusland het strafrechtelijk vooronderzoek naar de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou heeft geschorst. 

De Russische ambassadeur is begin deze maand op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden om die boodschap aan de Russen over te brengen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zijn ongenoegen een dag later ook geuit in een kennismakingsgesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Dat heeft Koenders vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld.

De destijds tweede man van de Nederlandse ambassade in Moskou, Onno Elderenbosch, werd in oktober 2013 in zijn huis in elkaar geslagen door twee mannen.

Dat gebeurde op een moment dat de relatie tussen Nederland en Rusland gespannen was. Moskou was op dat moment woedend over de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag. De mishandeling werd door sommigen gezien als een wraakactie.

Opheldering

Nederland heeft herhaaldelijk bij Moskou aangedrongen op een strafrechtelijk onderzoek om opheldering over de kwestie te krijgen. Maar omdat het nog niet is gelukt mogelijke verdachten te identificeren, is het vooronderzoek geschorst. Nederland accepteert dat niet en eist inzicht in de voortgang en uitkomst van het onderzoek tot nu toe, aldus Koenders.

Elderenbosch is afgelopen zomer uit Moskou vertrokken.

Lees meer over:
Tip de redactie