Het rapport over machtsmisbruik door oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam was onzorgvuldig. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag bepaald.

De rechter heeft een berisping gegeven aan Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING); het onderzoeksbureau dat het rapport in 2011 had opgesteld.

Verver maakte zich volgens de BING-onderzoekers schuldig aan belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Dat laatste onder meer door er voor te zorgen dat een Schiedamse aannemer, met wie zij een privéconflict had over de verbouwing van haar woning, minder opdrachten kreeg van de gemeente.

Maar die conclusies zijn volgens de rechter "te ongenuanceerd en onvolledig". Ook kreeg Verver niet op de juiste wijze gelegenheid om op een concept van het rapport te reageren.

Broddelwerk

De omstreden oud-burgemeester strijdt al jaren tegen het BING-rapport. Volgens haar is dat broddelwerk.

"De geruchten zijn direct voor waar aangenomen en de onderzoekers zijn vervolgens op zoek gegaan naar getuigen die daar zo veel mogelijk bij aansloten", reageerde ze destijds. In 2012 werden haar klachten nog van de hand gewezen door de Accountantskamer in Zwolle.

Verver stapte in juni 2011 op als burgemeester van Schiedam na aanhoudende beschuldigingen van machtsmisbruik. Dat was al voordat het gewraakte rapport werd gepubliceerd.