Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat PVV-leider Geert Wilders vervolgen wegens discriminatie.

Dat meldt het OM donderdag.

Begin oktober liet het OM weten te onderzoeken of Wilders vervolgd kan worden vanwege zijn uitlatingen over Marokkanen.

De leider van de PVV wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Dit vanwege Wilders' uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart in Den Haag, waarover ruim 6.400 aangiften binnenkwamen.

Vrijheid van meningsuiting

De verdenking is dusdanig "dat strafvervolging in de rede ligt", aldus het OM.

Het OM voegt daaraan toe dat politici "ver mogen gaan in hun uitspraken, dat brengt de vrijheid van meningsuiting met zich mee, maar die vrijheid wordt begrensd door het verbod op discriminatie".

Wilders werd in oktober als verdachte aangemerkt en op 8 december verhoord. Volgens het OM heeft dat verhoor nieuwe inzichten opgeleverd.

Minder

Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart zei Wilders dat Den Haag ''een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' zou moeten worden.

Op 19 maart, de avond van de gemeenteraadsverkiezingen vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". Het publiek scandeerde ''minder, minder, minder'', waarop Wilders zei: ''dan gaan we dat regelen''. 

Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke zitting plaats zal vinden.

Video: De gemeenteraadsverkiezingsavond van de PVV

Reactie

Wilders laat in een reactie weten het een "onbegrijpelijk besluit'' te vinden van het OM. "Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden. Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt. Het is een gotspe dat ik me daarvoor voor de rechter moet verdedigen."

"Het OM zou zich bezig moeten houden met het vervolgen van jihadisten in plaats van mij'', zegt hij donderdag. 'De PVV is de grootste in de peilingen. Dat bevalt de elite blijkbaar niet.'' 

Volgens Wilders is het geen toeval dat het OM zijn besluit bekend heeft gemaakt ''op de dag dat het kabinet dreigt te vallen'', zegt hij in het Kamergebouw. ''Ik ga met opgeheven hoofd verder met een goede advocaat.''

Na het verhoor door de recherche eerder deze maand zei Wilders al dat hij niets zou terugnemen van zijn uitspraken. Als het OM hem vervolgt, is dat ''politiek gemotiveerd'', zei hij toen.

Video: Uitleg OM over vervolging Wilders

Erg blij

De mensen en organisaties die aangifte hebben gedaan tegen Geert Wilders zijn "erg blij" met de vervolging. Dat laat advocaat Göran Sluiter donderdag weten namens onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen en Nederland Bekent Kleur. De Stichting Iedereen Gelijk, die ook aangifte deed, zegt verheugd te zijn. 

Sluiter hoopt op een snelle afronding van de zaak. Hij noemt de beslissing om tot vervolging over te gaan, geen verrassing. De advocaat denkt dat de uitspraak van de Hoge Raad deze week over de Amsterdamse politicus Delano Felter veelzeggend is. 

''Ik denk dat er te veel homofielen zitten in het bestuur'', had de lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij gezegd. ''Die mensen met die seksuele afwijkingen moeten gewoon eigenlijk bestreden worden door de hetero's."

Het gerechtshof in Amsterdam moet opnieuw kijken of zijn antihomo-uitspraken beledigend en strafbaar zijn. Felter werd eerder vrijgesproken. ''Onze hoogste rechter benadrukt dat ook een politicus de verantwoordelijkheid heeft te voorkomen dat zijn uitlatingen in strijd zijn met de wet en de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat'', aldus Sluiter.

Signaal

Het Landelijk Beraad Marokkanen vindt de vervolging ''een goed signaal naar de samenleving''. ''Deze stap laat zien dat iedereen gelijk is en ook de heer Wilders niet boven de wet staat. Willen we dit land bij elkaar houden, is het belangrijk dat iedereen gelijk behandeld wordt'', aldus een woordvoerder.

''In dit land mogen dergelijke kwetsende en haatzaaiende teksten niet zonder gevolg blijven'', aldus woordvoerder Farid Azarkan van de Stichting Iedereen Gelijk. ''Samen met onze advocaat zullen wij alles doen om deze vreselijke uitspraken niet onbestraft te laten.''

Kansrijk

De kans dat Geert Wilders wordt veroordeeld voor aanzetten tot haat en discriminatie is redelijk. Maar hij zou niet hoeven te vrezen voor een celstraf.

Dat is de inschatting van strafrechtgeleerde Theo de Roos. ''Deze zaak is veel sterker dan Wilders I'', meent De Roos. De PVV-leider werd in 2011 vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen en belediging van moslims.

''Toen ging het vooral om verbale aanvallen van Wilders op de religie islam en de koran. Maar de wet eist dat het gaat om aanvallen tegen groepen'', legt De Roos uit. De uitspraken die Wilders in maart deed waren volgens de strafrechtgeleerde duidelijk gericht tegen Marokkanen.

Het is nog niet goed in te schatten met welke straf de PVV-leider rekening moet houden, mocht de rechter hem schuldig bevinden. Vergelijkbare zaken zijn er volgens De Roos nauwelijks. Hij denkt echter dat een voorwaardelijke straf of een boete in de lijn der verwachting ligt.