
Kabinet probeert crisis af te wenden
Kopstukken van de coalitiepartijen overlegden woensdagavond opnieuw in het Torentje. Dat zal donderdag vermoedelijk verdergaan.
De crisis ontstond dinsdag volkomen onverwacht toen drie PvdA-senatoren tegen een zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stemden.
Eerder woensdagavond was er overleg tussen de PvdA-top. Daarna zei Asscher nog: ''Ik heb nog geen nieuws voor u.'' Bij het overleg waren ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), partijvoorzitter Hans Spekman en fractievoorzitter Marleen Barth in de Eerste Kamer.
Asscher vertrok volgens diverse bronnen samen met Marijke Linthorst en Guusje ter Horst naar het huis van Adri Duivesteijn. Vermoedelijk werd een poging gedaan om Duivesteijn 'over te halen' zijn standpunt te wijzigen, al wilden de betrokken daar niets over kwijt.
Ter Horst zei eerder op de avond niet te willen dat het kabinet valt over het conflict. "Dat zou heel erg zonde zijn, dat moeten we niet willen'', zei Ter Horst. Wel moet Schippers water bij de wijn doen.
'Goede hoop'
Tegen 17.00 uur liet Schippers al weten "goede hoop" te hebben op een goede afloop. "We werken met vertrouwen aan een oplossing''. De sleutel ligt volgens Schippers echter bij de PvdA.
De minister ontkende een ultimatum te hebben gesteld. Ze houdt niet zo van deadlines, zei ze. De regeringscoalitie is volgens haar bezig "rustig te kijken'' hoe ze uit de problemen kan komen.
Voor VVD-minister Schippers is de nieuwe zorgwet een fundamenteel belangrijke stelselwijziging die verspilling in de zorg moet tegengaan. Schippers zou niet verder willen als er geen oplossing komt die voor haar bevredigend is.
Volgens de woordvoerder van Schippers kan er aan de kern van het wetsvoorstel niet getornd worden. Er wordt nu gekeken of er rond de wet oplossingen gevonden kunnen worden waar zowel de VVD als de PvdA-dissidenten mee kunnen instemmen.
Daarbij moet rekening gehouden worden met de bevriende oppositiepartijen (D66, ChristenUnie en SGP) die nodig zijn voor een meerderheid in de Senaat.
Geen crisisdebat
Wat een meerderheid van de Tweede Kamer betreft komt er geen debat over de kabinetscrisis. Daarvoor is nog te veel onduidelijk. Een ruime meerderheid van de Kamer wil eerst een brief van het kabinet afwachten die donderdagochtend 10.00 uur verwacht wordt.
Onacceptabel, vindt SP-leider Emile Roemer. "Met deze chaos kunnen we het kerstreces niet ingaan." Donderdagochtend zal Roemer opnieuw een poging wagen om nog voor het reces een debat met de premier af te dwingen.
Video: Kabinet werkt nog aan oplossing