Het kabinet schroeft de winning van gas in Groningen verder terug. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag bekendgemaakt.

Ook wordt het komende jaar fors werk gemaakt van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied: drieduizend huizen in 2015 en nog eens vijfduizend het jaar erna.

Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub.

Het betekent dat er komend jaar 700 miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016.

Loppersum

Vorig jaar al besloot het kabinet na een reeks aardbevingen en grote onrust onder de bevolking om de winning van gas op een lager pitje te zetten. Met name rond het plaatsje Loppersum werd de situatie steeds gevaarlijker.

"Als gevolg van de gaswinning heerst er onrust in Groningen. Ik neem de zorgen van de inwoners onverminderd serieus en zal blijven doen wat nodig is om hun veiligheid te vergroten", zegt Kamp. Hij zal woensdag in Groningen zijn besluit toelichten.

De bewindsman volgt het advies van de toezichthouder het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Die adviseert om in de omgeving van Hoogezand-Sappemeer minder gas uit de bodem te halen.

Volgens de SodM heeft het terugschroeven van de productie in Loppersum afgelopen jaar al gezorgd voor minder zogeheten 'seismiciteit'. In gebieden waar de winning juist is opgevoerd zou sprake zijn van een toegenomen seismiciteit.

Bekijk de verklaring van minister Kamp:

NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), verantwoordelijk voor de winning, laat weten te kijken hoe de maatregelen ingepast kunnen worden.

"Duidelijk is dat we bij Hoogezand-Sappemeer minder gas moeten gaan winnen, maar op dit moment is nog niet precies duidelijk welke gasputten verder worden dichtgedraaid", aldus de NAM.

Financiële belangen

De SP, GroenLinks en ChristenUnie reageren teleurgesteld op het besluit van Kamp. De partijen stellen dat Kamp te veel naar de financiële belangen kijkt. De regering zou volgens hen de veiligheid van inwoners van Groningen duidelijker voorop moeten stellen.

"De ChristenUnie vindt dat veiligheid voor de Groningers voorop moet staan. Ik stel vast dat dit besluit daar onvoldoende bij aansluit", aldus Kamerlid Carla Dik-Faber. Eric Smaling (SP): "Voor de Groningers is het een klap in het gezicht. Euro's gaan voor veiligheid." 

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vindt dat Kamp met zijn maatregelen niet ver genoeg gaat. "Twee jaar na de zware aardbeving bij Huizige gaat de gaskraan nog steeds niet fors dicht. Dit kabinet kiest voor de rijksbegroting in plaats van voor de bevolking."

'Moet wel verantwoord'

Nog minder gas winnen kan volgens Kamp niet. "Het moet wel verantwoord, want mensen moeten hun huizen kunnen verwarmen en kunnen koken." De minister laat weten woensdag ook naar de stad Groningen te gaan. Hij wil daar naartoe om "de aard en omvang van de problemen daar" te bespreken.

De PvdA en D66 reageren wel enthousiast op de kabinetsmaatregel. Ook het CDA zegt blij te zijn dat de minister "eindelijk de gaswinning wat verder terugbrengt en hiermee het advies opvolgt van het SodM".