De Joint Strike Fighters (JSF ofwel F-35) die op vliegbasis Volkel worden gestationeerd, moeten de helft van hun avondvluchten elders uitvoeren. De JSF produceert te veel geluid.

Dat schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert maandag in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze meldt dat Defensie volgend jaar acht F-35's gaat bestellen. In totaal komen er 37 exemplaren ter waarde van 4,5 miljard euro.

Voor Volkel gaat een nieuwe geluidszone gelden die minder geluid toelaat. Daarom moeten de avondvluchten elders gaan plaatsvinden. De JSF maakt meer geluid dan de F-16 die het gaat vervangen. Voor vliegbasis Leeuwarden geldt de beperking niet.

Op zowel Leeuwarden als Volkel gaat Defensie ook nog geluidsschermen plaatsen. Die zijn bedoeld om de overlast veroorzaakt door bijvoorbeeld geluidsproeven op de grond te beperken.

Voor regeringspartij PvdA was een belangrijke voorwaarde voor het akkoord gaan met de koop van de toestellen dat omwonenden van de vliegbases geen last zouden krijgen van geluidsoverlast.

Personeel

Door de komst van de JSF denkt Defensie per saldo uiteindelijk minder personeel nodig te hebben. Er is naar verwachting meer personeel nodig op ICT-gebied en beveiliging, maar in onderhoud en logistiek neemt het aantal personeelsleden af.

Nederland heeft inmiddels twee testtoestellen aangeschaft. De JSF wordt vanaf de tweede helft van 2019 in Nederland ingezet. De eerste twee komen in Leeuwarden en twee jaar later worden ze ook in Volkel gestationeerd. Eind 2023 gaat de laatste F-16 uit dienst.