Als gevolg van de invoering van de Nationale Politie en steeds meer aangiftes via internet gaan de komende tien jaar tweehonderd politiebureaus dicht.

Dat blijkt uit een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer.

Op dit moment heeft de politie nog zo'n 750 locaties bemand. Omdat het om een "geleidelijk proces" gaat, kan Opstelten nu nog niet zeggen welke bureaus dichtgaan.

Duidelijk is wel dat de 167 basisteams binnen de Nationale Politie een eigen bureau krijgen. In zestien gevallen is in een basisteam nog een tweede bureau nodig.

In totaal worden er vierhonderd moderne 'politiesteunpunten' ingericht; zo'n honderd grotere steunpunten en ongeveer driehonderd kleinere steunpunten. Waar mogelijk worden die gevestigd in gemeentehuizen.

Met die vermindering van het aantal bureaus wordt een bijdrage geleverd aan de bezuiniging van 230 miljoen euro die gepaard moet gaan met de vorming van de Nationale politie, aldus Opstelten.

Straat

De hervorming van de politie moet er onder meer toe leiden dat meer agenten meer tijd op straat kunnen doorbrengen.

Politieagenten krijgen een smartphone met "politie-specifieke applicaties" waarmee ze in veel gevallen op straat de identiteit van iemand kunnen vaststellen en een groot aantal registers kunnen raadplegen. Dan is bijvoorbeeld snel te zien of iemand vuurwapengevaarlijk is.

Kritiek

Binnen de politie zelf is nog altijd veel kritiek op de reorganisatie binnen de Nationale politie. Volgens de Centrale Ondernemingsraad gaat de reorganisatie 200 miljoen euro meer kosten dan begroot.

De ondernemingsraad heeft onlangs negatief geadviseerd over de reorganisatie. Die zou een "haast onmogelijke taak" zijn, "zeker met extra bezuinigingen", aldus de voorzitter van de raad vorige week.