Parlementsvoorzitter Martin Schulz van de Europese Unie krijgt komend jaar de Internationale Karelsprijs van Aken. 

Schulz krijgt de prijs omdat hij een 'uitstekende vertegenwoordiging voor de opleving van de Europese democratie' is, aldus de organisatie zaterdag.

De Duitse sociaaldemocraat is sinds 2012 voorzitter van het Europees Parlement en werd in juli 2014 herkozen. Daarvoor was hij leider van de sociaaldemocraten in het parlement.

De Karelsprijs geldt als prestigieuze Europese prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor bijzondere bijdragen aan de Europese eenwording. Dit jaar nam de Belgische Europees president Herman van Rompuy de prijs in ontvangst. De prijs bestaat sinds 1950 en is vernoemd naar Karel de Grote.

Juncker

De prijs ging eerder al naar grote Europese denkers, zoals in 1958 naar Robert Schuman (een van de voorvaderen van de EU), in 2006 naar Jean-Claude Juncker (huidig voorzitter van de Europese Commissie) en in 2011 naar Jean-Claude Trichet (voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank).

Ook Nederlanders hebben de prijs al eens uitgereikt gekregen. In 1967 kreeg diplomaat, politicus en secretaris-generaal van de NAVO Joseph Luns de prijs. Koningin Beatrix mocht in 1996 met de eer strijken.