PvdA-prominent Jacques Wallage vindt zijn partij in het kabinet "niet voldoende herkenbaar". PvdA-leider Diederik Samsom en de rest van de partijtop stellen zich te veel op als technocraten.

Dat zegt Wallage, oud-fractievoorzitter en voormalig burgemeester van Groningen, zaterdag in NRC Handelsblad.

''Samsom en Dijsselbloem noemden zich ooit de 'rode ingenieurs’. Ik vind ze nu te veel ingenieur en te weinig rood." Hij zou graag zien dat Samsom en de PvdA ''hun dagelijkse compromissen verbinden met idealen voor de lange termijn".

NRC Handelsblad vroeg politici uit de tijd van het eerste paarse kabinet (1994-1998) waarom VVD-leider Frits Bolkestein destijds wel met succes fractievoorzitter was, terwijl de PvdA met Samsom als fractievoorzitter nu slecht scoort in de peilingen.

'Rare paradox'

Ook waarnemend burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) van Groningen zei zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed dat zijn partij partij te weinig herkenbaar is. ''De PvdA gaat misschien iets te veel mee in de lijn van het kabinet.'' Hij noemde het ''een rare paradox'' dat PvdA-bewindslieden populair zijn, maar dat er rond de fractie in de Tweede Kamer veel rumoer is. ''Dat is toch iets waar we aan moeten werken.''

Vreeman staat op nummer 2 van de kandidatenlijst van de PvdA voor de Eerste Kamer.