50Plus-politica Martine Baay stapt definitief uit de Tweede Kamer. Henk Krol, die eerder de fractie verliet omdat hij in opspraak was geraakt, is gevraagd om aan te blijven als haar vervanger. 

Dat meldt de politieke partij vrijdag.

Baay nam op 10 september ziekteverlof vanwege een behandeling van "een ernstige ziekte". Haar herstel verloopt voorspoedig, maar op advies van de artsen heeft ze besloten op dit moment niet fulltime aan de slag te gaan.

Volgens Krol zal ze wel zoveel mogelijk voor de partij blijven betekenen, want "haar hart ligt bij de doelgroep", de ouderen. "Ze is ook steeds fitter, maar het is nu niet wijs om door te gaan als Kamerlid van een éénmansfractie." Kamerlid zijn is toch al zwaar en zeker als je in je eentje bent, aldus Krol. Daarbij staat er ook nog een verkiezing voor de deur. 

Baay blijft actief binnen 50Plus als bestuurslid van het Wetenschappelijk Bureau. 

Conflict

Het hoofdbestuur van 50Plus gaf in juni unaniem de steun Baay als fractielid van de partij. De bijeenkomst werd toen belegd naar aanleiding van de scheuring in de fractie. Norbert Klein kondigde 28 mei aan dat hij Baay uit de fractie wilde zetten, maar het bestuur van 50Plus koos voor Baay en zegde het vertrouwen op in Klein.

Klein stelde deze week dat zijn nieuwe politieke partij de Vrijzinnige Partij gaat heten. ​Hij gaat de komende tijd leden werven en streeft ernaar mee te doen aan de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.