De Europese Commissie wil een ambitieus plan voor recycling en het verminderen van de afvalberg intrekken.

Dat blijkt uit het nieuwe conceptwerkprogramma dat de commissie volgende week bekend wil maken.

Het gaat om een voorstel dat in juli is gedaan en waarin onder meer staat dat 70 procent van het huishoudelijk afval en 80 procent van het verpakkingsafval hergebruikt moet worden.

Het is een van de voorstellen die de commissie wil intrekken. Vicepresident Frans Timmermans van de commissie had eerder aangekondigd dat hij het geheel van Europese regels en plannen voor nieuwe regels tegen het licht zou houden.

Plafond

Uit het nieuwe werkprogramma blijkt verder dat de commissie ook nieuwe regels tegen luchtvervuiling wil intrekken. Het gaat hier om nationale plafonds voor de uitstoot van schadelijke stoffen.

Ook plannen voor Europese kwaliteitseisen in de toerismesector sneuvelen.

De reden voor het intrekken van veel plannen is vaak dat er geen overeenstemming wordt verwacht tussen de EU-landen of in het overleg met het Europees Parlement.

Timmermans beloofde eerder dat hij zo snel mogelijk af wil van overbodige EU-regels of overbodige bureaucratie. Hij pleitte voor een minder paternalistisch Europa en zei dat Brussel zich niet moet bemoeien met de wattage van stofzuigers.