Minister Henk Kamp van Economische Zaken weet nog niet of er in deze regeerperiode proefboringen naar schaliegas komen. 

Hij wil daar ook op geen enkele manier op vooruitlopen, omdat dan de suggestie wordt gewekt dat het kabinet staat te trappelen om daarmee te beginnen.

Pas als de onderzoeken naar de voors en tegens van schaliegas klaar zijn, wordt daarover een besluit genomen, benadrukt Kamp donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Hij heeft een neutraal standpunt over het aardgas, dat opgesloten zit in diepe kleisteenlagen.

Volgens Kamp zou het onzorgvuldig zijn om de onderzoeken naar schaliegas te stoppen, zoals enkele oppositiepartijen bepleiten. Hij wijst erop dat de hoeveelheid schaliegas in de bodem mogelijk vijf tot twaalf keer het jaarlijkse gasverbruik in Nederland is en dat dit 12 tot 42 miljard euro kan kan opleveren.

Verplicht

Volgens Kamp is het kabinet het daarom aan de burgers verplicht om daar goed over na te denken en op grond van onderzoek een verantwoord besluit te nemen.
 
De onderzoeken zijn volgend jaar rond de zomer klaar. Kamp legt de uitkomsten vervolgens aan de Kamer voor. ''Dan kunnen we tot conclusies komen.''
 
Het kabinet mag van de Tweede Kamer deze regeerperiode niet beginnen met het winnen van schaliegas. Maar Kamp en premier Mark Rutte houden de mogelijkheid van proefboringen wel open.

De benodigde vergunningen die al aan een paar bedrijven zijn afgegeven, zijn bevroren. Kamp zegt dat hij die vergunningen niet zomaar kan intrekken. Als hij dat wel doet, dan zitten daar volgens hem allerlei juridische haken en ogen aan.