Het rapport van de Amerikaanse Senaatscommissie over de praktijken van de CIA bij terrorismebestrijding is 'ontluisterend'. 

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) gaat zich inzetten om het document ook binnen de Europese Unie te bespreken, zei hij woensdag in de Kamer.

Het is volgens hem eerst aan de parlementen van de individuele lidstaten van de EU om het rapport te bespreken. Maar het zal ook in EU-kader worden besproken, aldus de bewindsman. Alexander Pechtold (D66) en Harry van Bommel (SP) pleitten hiervoor.

Ook EU-landen zoals Polen en Roemenië waren bij de praktijken van de CIA betrokken. Volgens de conclusies van de Senaatscommissie heeft de CIA mensen gemarteld, kreeg de Amerikaanse regering niet alles te horen en heeft het CIA-beleid weinig opgeleverd.

Koenders noemde het een 'ernstig rapport'. Maar het is volgens hem ook niet helemaal een verrassing, omdat al veel informatie eerder naar buiten was gekomen. Hij vindt het wel goed en moedig dat de Senaat het heeft gepubliceerd.